תכשיטי זהב מעוצבים - איך לזהות שתכשיט שרכשנו עשוי מזהב אמיתי?
אנחנו אוהבים זהב – כמעט ואין חולק על כך. הקסם שמשרה עלינו הזהב אינו דבר חדש ואנחנו די מיומנים באומנות רכישת תכשיטי הזהב, או לפחות כך אנחנו חושבים. עבור רובנו, המשמעות של רכישת זהב היא דבר אחד – תכשיטים. קניית תכשיטי זהב משרתת מטרה כפולה, גם השקעה וגם אביזר אופנתי נהדר.
עצם האזכור של מתכת יקרה זו, כבר די בו כדי למשוך את תשומת לבנו ולהשכיח מאתנו את כל שאר הדברים. והסחת דעת זו היא כל מה שנדרש כדי להפוך את רכישתה של שרשרת זהב חלומית שמוצגת בחנות, לאכזבה מרה.
ההתלהבות המטריפה משהו, לרכוש תכשיט זהב חדש, עשויה להוביל גם לטעויות. אבל אם רק תדעו כמה עובדות פשוטות, תבטיחו שהבחירה שלכם בזוג עגילי זהב מעוצבים להפליא, לא עולה לכם הרבה יותר משוויים האמיתי.
מה ההבדל בין תכשיט זהב עם 14 קראט ל-18 קראט?
כדי לבצע רכישה מושכלת, עליכם לבדוק קודם כל את שיעור הקראט בתכשיט הזהב שבו אתם מעוניינים.
- זהב 24 קראט מכיל 99.9% זהב טהור
- זהב 22 קראט מכיל 92% זהב טהור
כל 1 קראט בזהב הוא שווה ערך ל-4.2% זהב טהור. לפיכך:
- זהב 14 קראט מכיל 58.33% זהב טהור
- זהב 18 קראט מכיל 75% זהב טהור
נקודה נוספת שחשוב לדעת היא – זהב בשיעור של 24 קראט לא מתאים לייצור תכשיטים, הוא רך מדי! המשמעות היא שרוב מעצבי התכשיטים משתמשים בזהב 14, 18 או 22 קראט – לייצור התכשיטים שלהם.
לא משנה אם אתם מחפשים טבעות זהב או טבעות זהב עם יהלום – אף פעם אל תרכשו תכשיטי זהב מבלי לבדוק את שיעורי הקראט שלהם. תמיד משתלם לבדוק את טוהר הזהב לפני שאתם רוכשים תכשיט שמושך את תשומת לבכם.
כיוון שסימון התכשיט מהווה אינדיקציה לשיעור הזהב, מומלץ לרכוש רק תכשיטי זהב מסומנים, כי אלה נבדקו על ידי גורמים מוסמכים.
איך אדע שהתכשיט שרכשתי הוא מזהב אמיתי?
ההבדל בין תכשיטים מזהב אמיתי לתכשיטים מצופים זהב, קשור בהרכב המתכות. בעוד שתכשיט מזהב אמיתי עשוי בכללותו מסגסוגת זהב, תכשיטים אחרים, עשויים ממתכת שאינה זהב, והיא מצופה בשכבת זהב דקיקה.
הנה מספר פרמטרים שיאפשרו לכם לברר אם אותן טבעות יהלום מזהב שאתם בוחנים כרגע, עשויות מזהב או מצופות זהב:
התבוננו בסימון הזהב
החותמת המקובלת המשמשת לסימון תכשיטים בציפוי זהב היא GP – Gold Plated (מצופה זהב). לכן, זו אחת הדרכים המהירות ביותר לקביעה ממה עשוי התכשיט.
יתכן שתראו גם את הסימן GEP, שפירושו Gold Electroplated, כלומר המתכת ממנה עשוי התכשיט מצופה זהב בהליך אלקטרוליזה.
עם זאת, אם אין סימן שכזה על התכשיט, זה לא אומר שהתכשיט לא עשוי מזהב אמיתי. יכול להיות שפשוט לא החתימו את התכשיט למרות שהוא מצופה בזהב.
בדיקה עם חומצה
השיטה האמינה ביותר לזיהוי תכולת הזהב בתכשיט היא באמצעות בדיקת חומצה. למרות שאפשר לרכוש ערכה ביתית לבדיקת חומצה, הפרשנות של התוצאות עלולה להיות מסובכת ותלויה בסגסוגת הזהב שנבדקה. לכן, עדיף להפקיד את הבדיקה בידיו של תכשיטן מקצועי.
התכשיטן יישם חומצה על פינה בתכשיט, כדי לבחון אם חלו שינויי צבע שיצביעו על סוגי המתכות שמהם יוצר התכשיט. אגב, אם תגרדו קצת מהציפוי תוכלו לראות את המתכת הבסיסית. זה יאשר אם התכשיט עשוי מזהב אמיתי או מציפוי זהב.
הערה: זהב אמיתי לא אומר טהור. זכרו שרמת הטוהר של הסגסוגת תלויה בשיעור הזהב שהיא מכילה.
בדיקת מגנטיות
דרך נוספת לבדוק את סוגי המתכות מהם יוצר התכשיט היא להשתמש במגנט. מכיוון שהזהב אינו מגנטי, אם התכשיט מגיב למגנט, כנראה שהוא מכיל גם מתכת אחרת.
יחד עם זאת, מבחן זה אינו מכריע מכמה סיבות, כמו:
- יתכן שהתכשיט מזהב אמיתי ועדיין יגיב למגנט – כי הסגסוגת כוללת זהב עם קראט נמוך ומתכת מגנטית.
- יתכן שהתכשיט מצופה זהב ועדיין לא יגיב למגנט – כי מתכת הליבה המצופה זהב, אינה מגנטית.
צבע הזהב כמדד
צבעו של הזהב יכול להיות מדד אם התכשיט עשוי מזהב אמתי או מצופה.
- תכשיטים בציפוי זהב מצופים לעתים קרובות בזהב 24 קראט
- תכשיטים מזהב אמתי לא מיוצרים מזהב 24 קראט, כי הוא רך מדי (למעשה, תכשיטים מזהב אמתי מיוצרים מסגסוגת המכילה גם זהב וגם מתכות אחרות, המעניקות לסגסוגת את הקשיות הנדרשת).
לכן, אם לתכשיט הזהב שאתם בוחנים יש צבע צהוב עז הדומה לגוון של הזהב הטהור, והוא זול יחסית, כנראה שהוא מצופה זהב.
בנוסף, אפשר לבדוק את פני השטח של התכשיט ולראות אם מדובר בזהב בגוון אחיד או לא. אם ציפוי הזהב נשחק בחלקים מסוימים של התכשיט, תוכלו לראות את המתכת הבסיסית המבצבצת מתחת.
מה ההבדל בין זהב לבן לצהוב?
יש קווי דמיון רבים בין זהב לבן לצהוב ושניהם עובדים היטב עם כמעט כל סוג של יהלום. ההבדל העיקרי בין זהב לבן, צהוב ואפילו ורוד, הוא תערובת המתכת המשמשת לייצורם.
המתכות הנפוצות ביותר המשמשות לסגסוגת הזהב הן: נחושת, כסף, ניקל, פלדיום ואבץ. כלומר, גוון הזהב של התכשיט יהיה תלוי בסוג ובשיעור של כל מתכת שמכילה הסגסוגת.

איך שומרים על תכשיטי זהב לאורך זמן?
אמנם, תכשיטי זהב עשויים ממתכת, אותה ניתן לחשוף למים רגילים ולמי הבריכה והים מבלי שייגרם לה נזק, אבל כדי לשמור על רמת הגימור הגבוהה של תכשיטים אלה, מומלץ להקפיד על כמה פעולות מניעה ותחזוקה:
- פעולות מניעה
- כדי לשמור על תכשיט הזהב, הקפידו לשמור אותו בקופסת תכשיטים או בשקיק ניילון אטומה, לאחר שהוצאתם ממנה את כל האוויר. חוסר חמצן בשקיק יעזור לשמור על זוהר הזהב.
- כדי למנוע שריטות, שימו בכול קופסה או שקיק – תכשיט זהב אחד בלבד.
- כדי שהתכשיטים לא יתעקמו ויסתבכו, מומלץ להסירם לפני השינה, בעיקר שרשרות, צמידים או עגילים משתלשלים.
- פעולות ניקוי ותחזוקה
השוק מציע מוצרי ניקוי המיועדים במיוחד לניקוי תכשיטי זהב. לכן, הימנעו ממוצרים כימיים כמו חומצות, שלא מיועדים לניקוי תכשיטים.
מומלץ לנקות את תכשיט הזהב, לפחות אחת לחצי שנה, משכבת הלכלוך שבוודאי הצטברה עליו עם הזמן.
כך תוכלו להבטיח שתכשיט הזהב יישאר נוצץ ומלא ברק לאורך שנים.
אולי יעניין אותך גם?
- בחירת תכשיטים לכלה
- היתרונות של תכשיטים מזהב לילדות
- עיצוב טבעת אירוסין בהתאמה אישית
- לקראת ט”ו באב – אילו תכשיטים כדאי להעניק לאהובה?