דילוג לתוכן

עגלת קניות

עגלת הקניות שלך ריקה

מאמר: כל מה שחשוב לדעת על יהלומי מעבדה

כל מה שחשוב לדעת על יהלומי מעבדה

מהם יהלומי מעבדה?

יהלומי מעבדה הם יהלומים מהונדסים, מעשה ידי אדם, הגדלים במעבדה המשתמשת בתהליך טכנולוגי מתקדם כדי לחקות את התנאים שבהם מתפתחים יהלומים באופן טבעי במשך מיליוני שנים מתחת למעטפת קרום כדור הארץ.
במהלך השנים האחרונות, החלה תעשיית התכשיטים למכור יהלומי מעבדה, כחלופה בת קיימא ואתית ליהלומים הטבעיים שמקורם בכרייה מהאדמה.

אולי שמעתם כבר על טבעת אירוסין מיהלומי מעבדה, או על עגילי יהלומי מעבדה צמודים, אבל לא ברור לכם במה בדיוק מדובר! לעומת היהלומים מהטבע, תהליך הגידול של יהלומי מעבדה נמשך מספר שבועות בלבד. המעבדה משתמשת באטומי פחמן המסודרים במבנה הגבישי המאפיין את היהלום הטבעי, ואלה גדלים בתנאים המאפשרים להם להתפתח ליהלומים גולמיים.

רוצים לגלות עוד על הייצור של יהלומי מעבדה ועל מה שמייחד אותם? המשיכו לקרוא!

איך מייצרים יהלומי מעבדה?

יהלומי מעבדה נוצרים מזרעי פחמן זעירים הנקצרים מיהלומים טבעיים קיימים. הטכנולוגיה המתקדמת מאפשרת למדענים להשתמש בשתי טכניקות שונות על מנת לשכפל את השיטה שבה נוצרים יהלומים טבעיים באדמה: תנאי לחץ וחום קיצוניים או תהליך של שקיעת אדים כימית.

בתום שישה עד עשרה שבועות של גידול, נוצר יהלום גולמי שניתן לחתוך, ללטש ולשבץ בתכשיטי זהב שונים, כמו:

קיימות שתי שיטות מרכזיות לגידול יהלומי מעבדה, מהם אפשר לעצב, לדוגמה, צמידי זהב ויהלומים מהמעבדה:

  • לחץ גבוה וטמפרטורה גבוההHPHT (High Pressure High Temperature) – שיטה זו מחקה את התנאים שבהם נוצרים היהלומים בטבע, במעבה כדור הארץ. בטכניקה זו משתמשים במכונה גדולה המוזנת בכמות מסוימת של זרעי פחמן שמקורם ביהלומים טבעיים. המכונה מרסקת את חומר הפחמן ומפעילה עליו תנאים של לחץ גבוה ושל טמפרטורות קיצוניות הנעות בין 1600-1300 מעלות צלזיוס.
  • שקיעת אדים כימית – CVD (Chemical Vapor Deposition) – בשיטה זו מניחים את זרעי הפחמן של היהלום הטבעי בתוך תא ואקום קטן מלא במימן מחומם ובגזים המכילים פחמן. בטמפרטורה מסוימת מתחילות מולקולות הגז להתפרק ושכבות הפחמן מתחילות להתגבש סביב זרע הפחמן, הליך שגורם להצמחת ולהגדלת היהלום. לפעמים, יהלומי מעבדה שנוצרו בתהליך של CVD, עוברים גם טיפול בלחץ ובחום לאחר שגדלו.

יהלום מעבדה לעומת יהלום אמיתי

ההבדל הגדול בין שני סוגי היהלומים, יהלום אמיתי מהטבע ויהלום מעבדה, נעוץ במקור שלהם, כאשר היהלום הטבעי נוצר עמוק מתחת למעטפת כדור הארץ ואילו יהלום המעבדה, כשמו כן הוא, נצר במעבדה.

שני סוגי היהלומים, זה הטבעי וזה מהמעבדה, מאופיינים באותן תכונות פיזיות, כימיות ואופטיות, ומציגים את אותם נצנוצים וברק. עם זאת, המראה של יהלומי מעבדה עשוי להציג יסודות קורט (Trace elements), הקרויים גם מיקרומינרלים, ואילו המראה של היהלומים מהטבע אינו מושפע מהם.

בעין בלתי מזוינת לא ניתן להבחין בהבדלים בין יהלומים שגדלו במעבדה לבין יהלומים טבעי שנכרו מהאדמה. הם פשוט נראים אותו דבר. לכן, כדי להבדיל בין שני סוגי היהלומים, המדענים משתמשים בציוד מיוחד.

יהלומי מעבדה לעומת זירקוניה ומויסנייט

אבני זירקוניה (Zirconia) או אבני מויסנייט (Moissanite), הם שני אבני חן הנחשבות לסימולנטים של יהלומים (Simulated diamonds) הנפוצים ביותר בעולם התכשיטנות. כלומר אבני חן אלה הן דמויות-יהלומים, שנראות כמו יהלומים אבל אינן יהלומים כלל וכלל.

יהלומים שגדלו במעבדה שונים לחלוטין מאבנים דמויות-יהלומים, כמו זירקוניה ומויסנייט. ולעומת יהלומי מעבדה הנוצרים מפחמן בדיוק כמו היהלומים הנכרים מהאדמה, אבנים דמויות-יהלומים לא נוצרות מגבישי פחמן אמיתיים.

אבני מויסנייט – אבנים אלה נמצאות בטבע באופן טבעי ומקורם אינו מכדור הארץ אלא מהחלל החיצון, ממטאוריטים שנחתו על פני האדמה. מדובר במינרל המורכב מסיליקון קרביד (Silicon carbide), המכונה לעתים קרובות ׳אבן החן מהכוכבים׳. אבני מויסנייט התגלו בתוך מטאוריט על ידי הכימאי זוכה פרס נובל אונרי מוסאן (Henri Moissan) בשנת 1893, בקניון דיאבלו באריזונה. מינרל טבעי זה, שנקרא היום מויסנייט, קיבל את שמו מאותו כימאי, Moissan, שמצא אותו וזיהה מאוחר יותר שלא מדובר ביהלומים אלה בסיליקון קרביד.

אבני מויסנייט בצורתן הטבעית הן נדירות מאוד, אבל יש תכשיטים המשובצים באבני מויסנייט שנוצרו במעבדות. ולמרות שמדובר באבנים דמויות-יהלומים, לעתים קרובות הן מקרינות ניצוץ צבעוני יותר מהניצוץ הבהיר של היהלום המסורתי.

אבני זירקוניה (CZ) – זירקוניה מסווגת כסימולנט של יהלומים והיא דוגמה נוספת של גביש סינטטי דמוי-יהלום. מראה הזירקוניה דומה למראה היהלום אבל היא עשויה מחומר שונה. לעומת היהלומים הטבעיים ויהלומי המעבדה שעשויים מפחמן, אבני הזירקוניה עשויות מזירקוניום דו חמצני (ZrO2). זירקוניה אמנם עמידה ומנצנצת אבל חסר לה הברק המאפיין את היהלומים, ועם הזמן היא תקבל מראה בלוי משהו. בעולם עיצוב התכשיטים משתמשים לפעמים בזירקוניה כמילוי מקום זמני עד שתוחלף באבן חן חזקה יותר.

  • ניתן להבדיל בין דמויי-יהלומים, כמו זירקוניה ומויסנייט, לבין יהלומים טבעיים או יהלומי מעבדה, גם בעין בלתי מזוינת.
  • התכונות הכימיות והפיזיות של היהלומים הטבעיים ושל יהלומי המעבדה, אינם מנת חלקם של זירקוניה ומויסנייט, ומחירם בשוק נמוך בהרבה ממחירי היהלומים.
  • כיוון שליהלומים טבעיים וליהלומי מעבדה יש תכונות של מוליכות תרמית שאין לזירקוניה, אפשר להשתמש בטסטר ידני לבדיקת זהות אבני החן הללו.
  • יש דמיון במוליכות החשמלית של אבני מויסנייט ושל יהלומי מעבדה מסוימים וכמה מהיהלומים הצבעוניים מהטבע. בגלל דמיון זה, יש טסטרים המזהים את המויסנייט בטעות כיהלום.
  • גמולוגים מבחינים לרוב בין יהלומים למויסנייט באמצעות בדיקת תכונות השבירה של אבן החן, כאשר באבני מויסנייט השבירה היא כפולה וביהלומים היא בודדת.


שרשרת זהב קלאסית מיוחדת עם יהלום מעבדה בחיתוך אמרלד קאט במשקל 1 קראט במסגרת אמייל מיוחדת

היתרונות והחסרונות של יהלומי מעבדה

היתרונות של יהלומי מעבדה

יהלומים שגדלו בתנאי מעבדה הם חלופה מעולה ליהלומים שנכרו מהאדמה. הנה כמה מהיתרונות המרכזיים שמציעים לכם תכשיטים המשובצים ביהלומים שגודלו במעבדה, כמו טבעות זהב עדינות או טבעות אירוסין המשובצות ביהלומי מעבדה:

  • מקור גידול אקולוגי.
  • מקור גידול אתי שלא נעוץ בקונפליקטים שיוצרים את מה שנקרא ׳יהלומי דמים׳.
  • פחות פגמים על פני השטח של היהלום.
  • המחיר נוח יותר.
  • ניתן לייצר יהלומי מעבדה במגוון צבעים שניתן למצוא בטבע רק לעתים רחוקות, כך שהם הופכים לפריטים ייחודיים ונחשקים הניתנים להשגה גם בשוק התכשיטים המקומי.
  • ניתן לעקוב אחר המקורות שמהם מגיעים יהלומי מעבדה, ולהבטיח שאבני חן אלה לא מגיעות ממקומות שפוגעים בזכויות העובדים או הקהילות.
  • גידול יהלומים בשיטת HPHT או בשיטת CVD, מקל על התכשיטנים ועל המעצבים לעמוד בביקוש הרב, מבלי שיצטרכו לוותר על האיכות או להיות מעורבים בעסקים לא אתיים.

החסרונות של יהלומי מעבדה

  • ערכם של יהלומי מעבדה עשוי לרדת בטווח הארוך. אחרי הכול, לעומת יהלומי מעבדה שממשיכים להיות זמינים בקלות, היהלומים הטבעיים הם נדירים וסופיים כך שמחיריהם נוטים לעלות עם הזמן.
  • יהלום טבעי מגיע עם ערך סנטימנטלי ומשיכה רומנטית, רגשות שקשה לשכפל ביהלומי המעבדה.


עגיל שרשרת זהב מיוחד משובץ יהלומי מעבדה בחיתוך בגט ועיגול

שאלות נפוצות

מהו יהלום מעבדה?

יהלומי מעבדה הם יהלומים שגדלים בסביבה מבוקרת המשתמשת בהליכים טכנולוגיים שמאפשרים לשכפל את התנאים הטבעיים שבהם מתפתחים היהלומים בטבע.

האם כדאי לקנות יהלום מעבדה?

יהלומי מעבדה ניחנים באותן תכונות פיזיקליות, כימיות ואופטיות כמו יהלומים שנכרו מהאדמה, כך שהם יישארו עמידים לאורך הזמן ותוכלו לרכוש אותם במחיר זול יותר.

חוץ מזה, יהלומי מעבדה נחשבים לבחירה אתית ואחראית, הן מבחינה סביבתית והן מבחינת אי המעורבות שלהם בקונפליקטים שיוצרים את מה שנקרא ׳יהלומי דמים׳.

מה ההבדל בין יהלום מעבדה ליהלום טבעי?

קשה להבדיל בין יהלומי מעבדה ליהלומים טבעיים בעין בלתי מזוינת. אז איך מזהים יהלום מעבדה? ובכן, מדענים יכולים לזהות את ההבדלים ביניהם על ידי עריכת אנליזה של סמנים מזהים שנוצרו על פני היהלום בעקבות תנאי הצמיחה הספציפיים שלו.

איך מייצרים יהלומי מעבדה?

גידול של יהלומים במעבדה משתמש בזרעי פחמן זעירים של יהלומים קיימים. שימוש בטכנולוגיה מתקדמת מאפשרת למדענים לחקות את התהליך שבו נוצרים היהלומים בטבע ולשכפל את גידולם בתנאי מעבדה. למעשה, מתוך אותם זרעי פחמן זעירים נוצר יהלום גלמי שעובר חיתוך וליטוש כך שאפשר יהיה לשבץ אותו בשלל תכשיטי יוקרה, כמו:

האם ליהלומי מעבדה יש ערך?

תכשיטים משובצים ביהלומי מעבדה מקרינים את אותו יופי, שקיפות ונצנוץ שמקרין היהלום הטבעי אבל, במחיר הרבה יותר זול. כך תוכלו ליהנות מיהלומי מעבדה שחולקים את אותם תכונות פיזיות, כימיות ואסתטיות כמו היהלומים מהטבע, כשהם זמינים כעגילי יהלום מעבדה, תליון יהלום מעבדה או טבעות יהלום מעבדה. עם זאת, כיוון שיהלומים טבעיים הם נדירים וסופיים, מחיריהם נוטים לעלות עם הזמן, מה שלא יקרה כנראה ליהלומי המעבדה.

האם אפשר להבדיל בין יהלום מעבדה ליהלום אמיתי?

יהלום מעבדה גודל מזרע של פחמן שנלקח מיהלום קיים, כך שהוא נראה ממש כמו יהלום אמיתי מהטבע, הוא מבריק ומנצנץ בדיוק כמוהו וכולל את אותן תכונות. כדי להבחין בהבדל במראה של שני סוגי היהלומים הללו, צריך להשתמש בציוד מיוחד ולנתח את הסמנים המראים אם היהלום גדל בטבע או במעבדה.

כמה זמן יחזיקו יהלומי המעבדה מעמד?

יהלומי המעבדה יחזיקו מעמד לאורך שנים רבות ממש כמו היהלומים מהטבע, והם ייראו גם בעוד מיליון שנים בדיוק כפי שהם נראים ברגע שבו יוצרו במעבדה.

האם יש יהלומי מעבדה צבעוניים?

כאשר בשלב הצמיחה של יהלומי המעבדה יימצאו בחומר כמויות קטנות של יסודות קורט (מיקרומינרלים) ספציפיים, התוצאה תהיה יהלומי מעבדה צבעוניים ומפוארים, ממש כפי שקורה בטבע. מחירם של יהלומי המעבדה הצבעוניים זול יותר ממחירי היהלומים הצבעוניים, הטבעיים.

האם צבעו של יהלום המעבדה דוהה עם הזמן?

יהלומי מעבדה זמינים במגוון צבעים שקופים או מהודרים שנדיר למצוא בטבע, כולל גוונים מדליקים כמו צהוב בוהק, כחול או ורוד. מכיוון שיהלומי מעבדה חולקים את אותן תכונות המאפיינות יהלומים מהטבע, אין סיכוי שצבעו של יהלום שגדל במעבדה ידהה, בדיוק כפי שיהלומים צבעוניים שנכרו מהאדמה לא ידהו לעולם.

סתיו דוידוביץ- סתיו תכשיטי יוקרה

לקריאה נוספת

טבעות אירוסין עד 2000 ₪

טבעות אירוסין עד 2000 ₪

קניית טבעת יהלום עבור בחירת ליבך יכולה להיות לא רק סמל לאהבה ולמחויבות שלכם אלא גם השקעה נבונה שתהפוך את הטבעת הסמלית לתכשיט יקר שיעבור במשפחה מדור לדור. אם אתם מתכננים לשאול אותה: ׳התינשאי ...

לקרוא עוד
צורות יהלומים וסוגי חיתוך

צורות יהלומים וסוגי חיתוך

גם אתם מוצאים את עצמכם מחפשים תכשיט משובץ ביהלומים, גוללים בין תכשיטים מרהיבים, קוראים את המידע על צורת היהלום ועל סוג החיתוך שלו, אבל לא לגמרי מבינים במה מדובר? אז באנו כדי לעשות לכם סדר. א...

לקרוא עוד
WA button
My Wishlist